شما از چه نرم افزاری استفاده می کنید؟

FEM Softwares Logosاحتمالاً برای خیلی از ما این سوال پیش آمده است که برای انجام تحلیلهای مهندسی، بهترین نرم افزار کدام است؟ در این زمینه همه ما با نامهای آشنایی برخورد می کنیم، Abaqus، ANSYS، LS-Dyna، Nastran، Fluent و… و شاید از نظر هر کدام از ما، نرم افزاری که استفاده می کنیم بهترین باشد. در این مطلب به بررسی بدون پیش قضاوتی در مورد نام آشناترین آنها می پردازیم و امیدوارم با نظرات شما دوستان به جمع بندی خوب و دقیقی در این زمینه برسیم که برای کسانی که قصد انجام کارهای جدید دارند و دنبال بهترین نرم افزار می گردند مرجع مناسبی باشد.

در گام اول لازم می دانم به اطلاعتان برسانم که تعداد این نرم افزارها فقط محدود به مواردی که از آنها نام آورده شد نمی شوند. به عنوان لیستی از معروفترین و پرکاربردترین نرم افزارهای تجاری حتماً باید این نامها را مدنظر داشت.

  Abaqus – Nastran – LS-Dyna – PAM-Crash – Radioss – ANSYS – Permas – MoldX3d – Sestra – CFD++ – Fluent – OpenFoam – Star CCM – UH3d – Theseus

ضمن اینکه اینها فقط نرم افزارهای معروف هستند. لیست کاملی از کدهای تحلیل مهندسی را از IFER – Internet Finite Element Resources می توانید مشاهده کنید. بسیاری از نرم افزارهایی که در این سایت معرفی شده اند کدباز هستند و فقط برای تحلیل خاصی ایجاد شده اند و حالت تجاری مثل Abaqus یا Ansys ندارند. اما قبل از اینکه به بررسی هر کدام از آنها بپردازیم به این نکته نیز توجه داشته باشید که اینها تماماً نرم افزارهای پردازش هستند. در واقع این نرم افزارها هسته های پردازشگر و محاسبات هستند. برای مرحله پیش پردازش و مدلسازی معروفترین و پرکاربردترین نرم افزارها شامل موارد زیر می شوند.

  Hyper Mesh – ANSA – Patran – Gambit

ansa2 ansa3

تصاویری از محیط ANSA

Hyper Mesh

محیط Hyper Mesh

و برای نرم افزارهای پس پردازش که برای مشاهده نتایج تحلیل استفاده می شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  Hyper View – Meta – Animator – ESI Visual Viewer

برخی از نرم افزارهای پردازشگر مثل Abaqus یا Ansys همزمان هر سه نرم افزار پیش پردازش و پردازش و پس پردازش را همراه خود دارند. اما این موضوع بسیار حائز اهمیت است که قدرت اصلی این نرم افزارها به هسته پردازشگر آنهاست و به لحاظ مدلسازی و یا نمایش نتایج تحلیل به هیچ عنوان با نرم افزارهای تخصصی این کار مثل Hyper Mesh و Ansa یا Hyper view و Meta قابل رقابت نیستند.

مهمترین مشتریان این کدها و استفاده کنندگان اصلی نرم افزارهای تحلیل مهندسی صنایع خودروسازی و سپس صنایع هوافضا هستند. بسیاری از امکانات و قابلیتهایی که در امروزه در این کدها گنجانده شده اند به درخواست مستقیم این شرکتها بوده است. عموماً شرکتهای تولید کننده نرم افزار نماینده مقیم در خودروسازیهای مشتری دارند و بطور مثال می توان به ارتباط بسیار تنگاتنگ BMW و Abaqus اشاره کرد.

از لیست کدهایی که به نامشان اشاره شد به بیان ویژگیهای خاص و موارد پرکاربرد آنها می پردازیم.

Nastran: از این کد در محیطهای صنعتی به وفور برای تحلیلهای خطی شامل تحلیل سختی و مودال و محاسبه مدهای پیچشی و خمشی مجموعه ها استفاده می شود. تولید کشور آمریکاست و به دلیل قیمت تجاری نسبتاً پائینی که در مقایسه با نرم افزاری مثل Abaqus دارد بسیاری از شرکتها برای تحلیلهای ساده و خطی خود از آن استفاده می کنند. نرم افزارهای پیش پردازش و پس پردازشی مثل مجموعه های Ansa و Meta به خوبی از این کد پشتیبانی می کنند.

ANSYS: این مجموعه نیز تولید کشور آمریکاست و شاید در میان دانشجویان معروفترین و شناخته شده ترین نرم افزار تحلیل به روش اجزای محدود ANSYS باشد. نرم افزار جامع و کاملی با محیط گرافیکی مناسب است و همزمان مجموعه های پیش و پس پردازش را نیز داخل خود دارد. به دلیل سیاستهای سالهای پیش این شرکت، ANSYS به عنوان یک نرم افزار دانشگاهی در جهان شناخته می شود و در محیطهای صنعتی به خصوص خودروسازی ها و در صنایع هوا فضا که بزرگترین و مهمترین استفاده کننده و کاربران کدهای CAE هستند به هیچ عنوان جایگاهی ندارد. هر چند با به مالکیت درآوردن مجموعه Fluent سعی در تغییر این رویه داشته اند، اما هنوز شرکت معروفی را نمی شناسم که از ANSYS برای تحلیلهای خود استفاده کند. بنابراین به عنوان یک توصیه برای دانشجویانی که دنبال انتخاب نرم افزار هستند این نکته را درنظر داشته باشید که اگر دنبال نرم افزاری هستید که در آینده و در محیط کارتان بتوانید از آن استفاده کنید دور ANSYS را خط بکشید!

LS-Dyna: نیز محصول دیگری از ایالات متحده است و همانطور که از نامش پیداست برای تحلیلهای دینامیکی کاربرد دارد. هم در محیطهای دانشگاهی و هم در محیطهای صنعتی فراوان از LS-Dyna استفاده می کنند. بسیاری از کمپانی های تولید کننده خودرو برای انجام تحلیلهای ایمنی محصولات خود از این نرم افزار استفاده می کنند. به عنوان مثال می توان به Ford و GM در ایالات متحده اشاره کرد که طبیعتاً به دلیل آمریکایی بودن این نرم افزار از آن استفاده می کنند. مزیت بسیار بزرگ این محصول برای کمپانی ها شامل بودن مدلهای dummy (آدمک) به همراه خرید این محصول است که هزینه نسبتاً زیادی را صرفه جویی خواهند کرد.

PAM-Crash: محصول کشور فرانسه و یکی از مجموعه نرم افزارهای PAM محصول کمپانی ESI است. در صنایع خودروسازی به خصوص در کشورهای اروپایی برای تحلیلهای ایمنی سرنشین از آن استفاده می شود. به دلیل اروپایی بودن شرکت تولید کننده این نرم افزار یکی از معدود محصولاتی است که به صورت قانونی در ایران امکان خرید دارد و در سایپا نیز از این محصول برای تحلیلهای ایمنی خودرو استفاده می شود. به همراه کد پردازشگر این نرم افزار با پرداخت هزینه بیشتر از محصولات پیش پردازش و پس پردازش آن با نام ESI Visual نیز می توان بهره مند شد.

Abaqus: محصول ایالات متحده و از زیر مجموعه Dassault System تحت نام تجاری Simulia عرضه می شود. همانند ANSYS مجموعه ای بسیار کامل است که نه تنها برای تحلیلهای مکانیکی مورد استفاده خودورسازان از آن استفاده می شود بلکه در بسیاری حوزه های دیگر نظیر مکانیک خاک و سنگ، تحلیلهای پیزوالکتریک، الکترومغناطیس و بسیاری موارد دیگر از آن استفاده می شود. به لحاظ تحلیلهای غیرخطی معتبرترین و شناخته شده ترین محصول تجاری موجود است و بسیاری از محصولات سایر شرکتها برای اثبات کارکرد درست نرم افزارشان نتایج کار را با نتایج بدست آمده از Abaqus مقایسه می کنند. امروزه علاوه بر کاربرد زیادی که در صنعت دارد در دانشگاهها نیز جای خود را باز کرده است و می تواند یکی از بهترین انتخابها در دوره تحصیل برای استفاده در آینده در محیطهای کاری باشد. همانطور که اشاره شد بزرگترین شریک Abaqus در صنعت کمپانی آلمانی خودروساز BMW است که برای تمامی تحلیلهای خود فقط از Abaqus استفاده می کند (اکثر کمپانی ها از ترکیبی از Abaqus و Nastran و LS-Dyna یا PAM-Crash استفاده می کنند). هرچند از BMW به عنوان بزرگترین کاربر Abaqus یاد می شود اما شنیدن این نکته جالب است که حتی BMW نیز برای کارهای مدلسازی و مشاهده نتایج تحلیل از نرم افزارهای مختص این کار و از مجموعه ANSA و Meta محصول شرکت Beta CAE یونان استفاده می کند.

Radioss: یکی از ماژولهای مجموعه Hyper Works محصول ایالات متحده است که برای تحلیلهای ساده اولیه از آن استفاه می شود. به دلیل سازگاری کاملی که با پیش پردازشگر Hyper Mesh و پس پردازشگر Hyper View دارد برای کاربران این دو مجموعه مورد استفاده است.

Open Foam: کاملترین مجموعه در میان محصولات رایگان و کد باز Finite Element است. برای کاربران پایبند به اصل کپی رایت می تواند بهترین انتخاب باشد!

Fluent: باز هم محصول ایالات متحده و شناخته شده ترین نرم افزار تحلیلهای CFD هم در محیطهای دانشگاهی و هم محیطهای صنعنی است. از چند سال پیش و با خریده شده توسط ANSYS در زیرگروه محصولات این مجموعه قرار گرفته است.

Star CCM: بعد از Fluent مهمترین مجموعه برای انجام تحلیلهای CFD است و بسیاری از شرکتهای اروپایی و آمریکایی در کنار Fluent از آن نیز استفاده می کنند. مهمترین ویژگی Star در استفاده گسترده از المانهای چندوجهی polyhedral است که به میزان بسیار زیادی بر دقت نتایج و خطوط جریان تاثیر گذار است. در تصویر نمایی از این نوع المانها مورد استفاده در Star CCM نمایش داده شده است.

polyhedral elements

المانهای polyhedral

7 comments

  • با سلام برای انجام پروژم اگر کسی از دوستان به نرم افزار های pam crashیا nastranیاls dynaمسلط هست لطفا با بنده تماس بگیره 09183875286 با تشکر
  • نرم افزاز Autoform نیز وجود دارد که از این نرم افزاردرتحلیل های مربوط به ساخت قالب های صنعتی، مانند تحلیل قالب های بدنه ی خوردو در صنایع استفاده می شود. در این نرم افزار محاسبه ی بلانک اولیه برای یک کد دیتای اولیه وطراحی و تحلیل قالب کشش و برش وحتی تحلیل قالب های کم فلنج (cam flang) انجام میشود نکات قابل توجه برای این نرم افزار مش ریزی به صورت اتوماتیک، کتابخانه برای انواع جنس ورق و استفاده از نمودار FLD به عنوال حد شکل دهی ورق و نمایش پارگی به صورت گرافیکی می باشد. تحلیل قالب های بزرگ در حدود درب موتور و یا سقف با سرعت فوق العاده زیادی نسبت به آباکوس انجام میشود و نرم افزار به یک پارچه نبودن کد دیتا حساس نیست تا انجایی که بنده اطلاع دارم این نرم افزار در شرکت قالب سازی ایران خودرو(IKID) و قالب های سایپا به شدت مورد استفاده ی طراحان قرار می گیرد.